Rad na sebi

“Rad na sebi” je postao tako popularan u današnje vreme. Skoro pa da ako “ne radiš” na sebi nisi u trendu. I tako naš ego može biti previše glasan pa se zaigramo i stalno nešto “radimo na sebi”. Još jedna radionica… još jedna edukacija… još jedna knjiga… i zaboravimo šta je suština.

Smisao rada na sebi je bivanje, u telu, u sadašnjem trenutku… ali i svesno disanje, opservacija misli, senzacija u telu, sposobnost da pustimo emocije da dodju i prodju… Rad na sebi je i kada prihvatimo sve što život stavi na naš put. Kad imamo sebe ne treba nam validacija spolja i lažno prihvatanje. Već uživamo u miru i dopuštamo sebi da ne moramo baš ništa.

Rad na sebi je i postavljanje ciljeva (idealno onih koji su autentični). Isto tako i ostvarivanje na različitim poljima. Mnogi rad na sebi poistovećuju sa samoaktuelizacijom. Međutim kako je Maslov predstavio svoju piramidu potreba, predočio je da postoji izvesna hijerarhija. Radimo na onoj potrebi, koja je “prva na redu”. Samoaktuelizacija je tu poslednja.

Redosled za rad na sebi je sledeći (po Maslovljevim potrebama):

♦ Fiziološe potrebe
♦ Sigurnost
♦ Ljubav i pripadanje
♦ Poštovanje (samopouzdanje)
♦ Samoktuelizacija

Na primer ugrožena nam je sigurnost. Recimo da je to novac, a ne bukvano krov nad glavom. Sigurnost je druga po redu potreba gledano od baze pa do samog vrha piramide. I u tom slučaju ćemo svoje aktivnosti usmeriti ka tome. I to je ok. Ako “preskočimo” određene potrebe, na primer ako nismo zadovoljli svoju potrebu za ljubavlju, zatim poštovanjem (samopouzdanjem), a odmah smo krenuli da se bavimo spiritualnošću, velika je šansa da ćemo se raspasti i pokleknuti pred prvim životnim izazovima.

Ako niste sigurni na kojoj temi želite da radite, ali vas nešto vuče da zaronite u dubine nesvesnog, zapratite nas na instagram stranici Life Balance Ovde i naoštrite svoja čula na edukacije, radionice i treninge i terapeute za rad 1 na 1. Vidimo se.

Ostavi komentar

Korpa