Um i telo čine celinu

Jedan od osnovnih principa NLP-a glasi ,,Um i telo čine celinu“. Što to praktično znači? Osećate se umorno i bezvoljno? Položaj vašeg tela govori isto. Savijeni ste, usne su vam blago zakrivljene na dole. Imate utisak da bi vas i najmanji vetar slomio. Kako biste promenili ovo stanje, nije potrebno mnogo. Dovoljan je jedan impuls da vas pokrene. Uspravite se i udahnite.

Verujem da primećujete razliku.

NLP princip da emocije, misli i fiziologija čine celinu je najjednostavnije testirati u praksi. Kada su nam misli vesele, naše telo bolje funkcioniše. I bolje izgledamo i sebi i drugima. Isto tako kada smo tužni ili depresivni, osim lošeg izgleda, imamo veće šanse da se razbolimo. Imunobiologija proučava vezu između našeg imunog sistema, naših misli i našeg emocionalnog stanja.

Koliko god se trudili da negiramo, dosta toga na kraju dana dolazi od hrane koje unosimo, fizičke aktivnosti i samog kvaliteta našeg života. Od toga će nam zavisiti naše raspoloženje, kvalitet sna, nivo energije tokom dana, hormoni, kvalitet kose i noktiju i još mnogo drugih stvari.

Sigurno ste primetili da se posle fizičke akitvnosti osećate rasterećeno, energično i nekako je sve lepše, zar ne? To je zato što kada vežbate, mozak oslobađa hormone i enzime koji su zaslužni da se osećate srećno, samouvereno, korisno i da se osećate manje anksiozno i stresno.

Fizička aktivnost:

• Snižava krvni pritisak
• Povećava mišićnu masu i funkcionalnost u svakodnevnici
• Smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2, insulinske rezistencije i još mnogih drugih bolesti
• Redukuje simptome depresije
• Čini vas generalno srećnijom i ispunjenijom osobom

“Vi ste vaše telo“ kaže Alexander Lowen. Ne dajte da emocionalna glad vlada vama.

Telo je „spomenar“ u kojem su zapisani svi naši doživljaji; radosti, tuge, blokade, razočarenja, traume. Tek oslobađanjem ovih duboko potisnutih zapisa, možemo postići oslobađanje od nasledjenih i stečenih blokada, trauma i bolesti.

Ono je kuća u kojoj živi naša duša. U kakvim odajam stanje tvoja duša? Postavi ovo pitanje sebi svakog jutra i oslušni svoje telo, šta ti poručuje? Telo šapuće sve dok ne počne da vrišti

Zapratite nas na instagramu Life Balance Ovde gde iz dana u dan izbacujemo zanimljiv sadržaj.

Danas primeti kako se osećaš u telu, koji je impuls, koje su senzacije?

Napiši u komentaru.

Ostavi komentar

Korpa