Točak života

Da li znate šta je točak života? Kako nam može pomoći da nadjemo životni balans?

➡️ Točak života je jednostavan, ali moćan alat. On nam pomaže da vizualizujemo sve važne oblasti svog života odjednom. Takođe da bacimo pogled na svoj život „iz ptičije perspektive“. Gleda se vizuelni prikaz svih oblasti svog života u isto vreme. I time nam točak pomaže da bolje sagledamo koja od naših životnih oblasti “cvetaju”, a gde treba da se potrudimo. Možda vam nešto nije u fokusu, pa imate slabiju ocenu. Vreme je da to osvestite.

➡️ Ovo je koristan alat koji se koristi kada osetimo da nam je život van balansa. Primeri su radoholizam, osećaj “pregorevanja” ili opšteg nezadovoljstva i nesigurnosti. Način na koji se radi jeste da oblasti života kao na slici ocenimo na skali od 1 do 10. Zatim zapitamo sebe šta je potrebno da budu na određenom, većem broju i kako ćemo znati (šta je potrebno da uradimo) da bi se taj broj povećao.

Ideja je da točak života posluži da identifikujemo područja, dimenzije ili aspekte svog života i rasporedimo ih kao područja ili krakove oko točka.

➡️ Krug predstavlja naš život, sve njegove aspekte. Komadi pite su delovi našeg života. Na primer područja, životne uloge, aspekti, celine… Procenite te aspekte. Napravite grafiku poput ove na slici da biste videli koliko je vaš život u balansu. Ne očajavajte ako kod vas ni u jednoj skali nema ocene 10. Ili ako niste dobili krug, već neku kocku. To je tek početak vašeg boljeg života.

➡️ Idealno je da svakog meseca ponavljate ovu vežbu, jer tako pratite progres. Naše čakre takođe predstavljaju točkove života. Jer su to energestki centri u našem telu. Zato je važno da budu izbalansirane kako bi imali optimalno zdravlje.

➡️ Današnji točak života koji se dosta koristi u koučingu vodi poreklo od budističkog ili tibetanskog točka života

Ako vas zanima kako da unapredite svoj život, budete srečniji i ispunjeniji, pratite nas instagram stranici Life Balance Ovde.

Ostavi komentar

Korpa