Da li si ko-zavisnik?

Izraz codependency nema adekvatan prevod u našem jeziku i najbliži izraz je ko-zavisnost što se nekad odnosilo na ljude koji žive sa zavisnicima od alkohola, narkotika i igara na sreću. Čitaj dalje i otkrij da li si ko-zavisnik ili si u nekoj vrsti odnosa sa takvom osobom.

Sa-zavisnik je osoba koju definišu i kontrolišu drugi ljudi, situacije i pravila ega i hronično zanemarivanje sebe kako bi dobili ljubav, prihvaćenost i odobravanje.

Kada smo odrasli u podrodici gde naša osećanja i naša autentična ekspresija nisu prihvaćana, pa čak su bila i posramljivana mi imamo predispozicije da budemo sazavisni.

Nesvesno tražimo potvrdu naše vrednosti spolja, van nas samih. Važno je sthvatiti da je ovo rezultat našeg kondicioniranja i da ovo nije naše autentično JA.

Kada smo codependent ili sazavisni onda svoju moć dajemo drugima i prepuštamo njima da određuju šta mi jesmo.

Mnoga naša uverenja su tada nastala, recimo “da jedino zaslužujem ljubav ako postižem rezultate“, pa tako celog života nižemo neka postignuća, jer bez toga imamo slab osećaj vrednosti. Ili ono što nam je svima dobro poznato, osećaj krivice kada treba da kažem NE i postavim neku granicu.

Istina je da naš osećaj vrednosti i samopoštovanja potiču od unutrašnje odrasle osobe koja voli unutrašnje dete🤗♥️🙏

Sazavisnost obično ima korene u detinjstvu. Često dete odrasta u domu gde se njegove emocije ignorišu ili kažnjavaju. Ovo emocionalno zanemarivanje može prouzrokovati detetu nisko samopoštovanje i sramotu. Možda veruju da njihove potrebe nisu vredne pažnje.

Kako da prepoznaš ko-zavisnu osobu:

• Poteškoće u donošenju odluka u vezi

• Poteškoće u identifikovanju sopstvenih osećanja

• Poteškoće u komunikaciji u vezi

• Više ceni odobravanje drugog, nego osluškivanje sopstvenih potreba

• Nedostatak poverenja u sebe i problem sa samopouzdanjem

• Strah od napuštanja ili opsesivna potreba za odobrenjem

• Imati nezdravu zavisnost od veza, čak i na sopstvenu štetu

• Preterani osećaj odgovornosti za postupke drugih

 

Ako te zanima da radiš na ovoj temi zakaži konsultaciju. Možeš nas naći i na instagram stranici Life Balance Ovde.

Ostavi komentar

Korpa