Druga čakra

Druga čakra je sakralna čakra.

Ime: Svadhistana (slast)

Element: voda

Svrha: pokret i povezanost

Lokacija: dno abdomena, sakralni pleksus

Boja: narandžasta

Razvojni period: od 6. meseca do 2. godine

Razrajući virusni program: Krivica

Temeljno parvo: Pravo da osećam i uživam

Zdrava 2. čakra: emocionalna inteligencija, sposobnost da mogu osetiti užitak, zdrave granice

Povrede i traume: seksualno zlostavljanje, emocionalno zlostavljanje i zanemarivanje, nedostatk viđenosti u detinjstvu…

Potrpažnjena: rigidnost, frigidnost, strah od seksualnih odnosa, neprepuštanje užitku, preterane granice…

Pretrpana: seksualni promiskuitet ili zavisnost o užicima, nemogućnost regulacije emocija

Zdravstvene posledice: poremećaji reproduktivnih organa, urinarnih organa, problemi s menstrualnim ciklusom, seksualna disfunkcija….

Način isceljenja: ples, rad s unutrašnjim detetom, više užitka, rad sa granicama

 

Čakre možemo razumeti i kao OS (software program) koje koristi user (Self, duša, Više Ja) u hardware-u tela. Sadrže u sebi odgovarajući operativni sistem u kome je puna programa posvećenih određenom funkcionisanju čoveka. Prednja strana povezana je sa emocijama čoveka, a zadnja ostvaruje uticaj na endokrini sistem i predstavlja volju.

Blokiranje protoka energije u jednom delu (zatvorena prednja čakra) često rezultira prejakom energijom u drugom. Ako se zatvore emocionalni centri, mogu se prejako aktivirati voljni centri.

Ako je um proces regulisanja razmene energije i informacija s drugima, a koji se događa u Telu, onda je Ego izvršilac tog procesa, a Čakre su operativni sistemi, transformatori i procesori koji omogućavaju taj process, dok je Self (duh, duša) onaj stvarni user (korisnik).

Druga čakra ima primarni nagon ⇒ potragu za zadovoljstvom.

Ona nas uči da uživamo u životu, da se igramo više i da idemo sa tokovima. Povezana je sa polnim žlezdama (gonadama)

Druga čakra uređuje naš odnos prema telu, odnosno način na koji doživljavamo telo, kao i naš odnos prema nagonskom, nesvesnom biću. Blokira je osećaj krivice. Izazov je oprostiti sebi. To je čakra kreativnosti, pažnje, snage, koncentracije i čistog znanja.

Kada je Svadhisthana, sakralna čakra balansirana čovek je povezan sa svojim osećajima i jasno izražava svoje emocije. Kada je ova čakra otvorena, lako prihvatamo sve što nam se u životu dešava, vrlo smo fleksibilni. Ona nam pruža mogućnost razmišljanja  izvan ograničenja, sigurnost u ono što možemo da napravimo i da budemo snažni u našem izrazu.

Ako vas zanima ova tema, ako ste radoznali i želite da radite na sebi, čitajte nas i gledajte na našem instagram profilu LIfe Balance Ovde.

Ostavi komentar

Korpa