Kegelove vežbe

„Kao što sitnice čine život lepim, tako i zdravlje čine male promene koje bez ometanja dnevne rutine možemo da uvedemo u svakodnevicu.

Jedna od revolucionarnih sitnica koje će bitno uticati na zdravlje jesu Kegelove vežbe, za koje nije potrebna nikakva oprema i koje se izvode uz vrlo malo truda i snage.

Te vežbe nazvane su po ginekologu Arnoldu Kegelu.

Mišići dna karlice imaju oblik broja osam. Jačanje tih mišića omogućuje povratak tonusa mišićima vagine nakon porođaja, zadržavanje mokraće kod starijih žena, ali i povećavanje seksualnog uživanja, budući da se Kegelovim vežbama poboljšava prokrvljenost genitalnog područja, a time i delovanje seksualnog uzbuđenja.

Razvijanje snažnog pubokoksigealnog mišića povećava dotok krvi u karlicu, a time i otpornost na infekcije urinarnog trakta.

Pre vežbanja važno je otkriti, odnosno osetiti, gde se nalaze ti mišići i kako ih pokrenuti Kegelovim vežbama. Kao i kod svih treninga za jačanje mišića i kod Kegelovih vežbi na rezultate treba čekati strpljivo.

Promene na bolje uočićete od šest do osam nedelja nakon svakodnevnog vežbanja. Što pravilnije i učestalije izvodite vežbe, imaćete više koristi od njih.

Redovnom vežbanju doprineće to što baš niko oko vas neće primetiti da izvodite Kegelove vežbe. Neka vas poruka na frižideru sa crtežom koji će samo u vašoj glavi simbolizovati Kegela podseća da vežbe izvodite svakodnevno, dok kuvate, spremate, odmarate, vozite auto…“

 „Moć Kegelovih vežbi“

Ostavi komentar

Korpa