Moje primarne potrebe

Naše primarne potrebe – nekad kad smo još bili u maminom stomaku, pa sve do treće godine života kao i sada kad smo odrasli (primarne potrebe) su u suštini ostale iste samo su se akteri od kojih poražujemo i očekujemo da ih namire promenili.

SIGURNOST – Kroz poveznost i kontakt sa mamom, sigurna luka od 4. meseca trudnoće do početka druge godine, ako smo je imali, danas se osećamo sigurno u ovom svetu, imamo poverenja u život i ljude.

NAMIRENOST – Namirenje kroz kontakt sa mamom u fazi simbioze od 3. meseca do 12. meseca života. Ako ovoga nije bilo, jer mama nije bila dovoljno fizički prisutna ili nije bila dobro da odgovori na naše potrebe – ostajemo zaglavljeni u oralnoj fazi i celog života smo u potraživanju od drugih da nas neko spolja namiri, partner, prijatelji, roditelji, od kojih nismo dobili kad je trebalo.

EMOCIONALNOST – Sloboda ekspesije emocija, od 6. do 18. meseca, regulacija negativnih emocija, da nas neko uteši i drži nam prostor. Ako smo namireni u ranom periodu imamo celoživotnu svest o svojim emocijama i sposobnost samoregulacije i razvijenu emocionalnu inteligenciju u protivnom ne možemo lako da kontrolišemo svoje emocije i njihovu ekspresiju.

VIĐENOST – Da budemo viđeni i doživljeni takvi kakvi jesmo, naša autentična dimezija od godinu i po do 4. godine, nekad u očima roditelja, a danas u očima partnera, prijatelja i celog sveta ako je nismo dovoljno dobili u ranom periodu. Po meni, sve društvene mreže se naslanjaju na ovoj potrebi za viđenošću i dovoljno je da pogledate nečiji profil i sve vam je jasno kako je prošao.

PRIZNANJE – Afirmacija lične moći i priznanje vlastitog autoriteta od strane roditelja koji za nas ima stvarni autoritet, od 3. do 7. godine. Ako nismo dobili ovo priznanje ostajemo zaglavljeni u potrebi da celog života nižemo postignuća, uspehe i titule i nikad nam nije dosta.

Pre nego što se pređe na rad na potrebama sledećih kategorija, početne mere moraju biti zadovoljene barem većim delom. Inače, praktično nam je nemoguće usredsrediti se na bilo što drugo. Situaciju pogoršava odlaganje obaveza.

Toliko o potrebama. Pratite nas na instagram stranici Life Balance Ovde i uživajte u sadržaju koji se izbacuje svakoga dana.

Ostavi komentar

Korpa