Šta je trauma?

Malo se govori o tome šta je trauma zaista

Trauma je kompleksna. Ona je istovremeno potiskivana tema o kojoj se ćuti. I koju društvo ne želi da vidi. Pa tako nabacimo maske, igramo uloge, imamo društveno prihvatljivo ponašanje. I ignorišemo svoju traumu, jer je to previše bolno. Zato se plašimo da u to diramo.

Trauma nije sam događaj. Kao što je smrt drage osobe. Rat ili saobraćajna nesreća. Ona nastaje kada smo nemoćni da regulišemo svoje emocije tokom stresne situacije. Tada dolazi do diskonekcije sa samim sobom i sadašnjim trenutkom.

Trauma biva pohranjena u našem telu i podsvesti. I može biti rana razvojno-odnosna trauma i šok trauma.

Ona živi u nama sve dok je nešto spolja ne aktivira. Najčešće se aktivira u partnerskim odnosima gde kroz svakodnevne situacije (koje su okidači) dolazi do aktivacije traume koja je vezana za ranu našeg atačmenta sa roditeljima.

Trauma se uvek javlja u nekom specifičnom kontekstu.

Javlja se u nekoj konkretnoj situaciji i u određenom vremenskom trenutnku. Sve traume koje smo preživeli, a nismo ih se oslobodili ostaju u našoj memoriji i utiču na nas kao da se dešavaju sada i ovde. Kada god se nađemo u kontekstu koji podseća na traumu nekim svojim karakteristikama dolazi do aktivacije traume.

Čak i kada se trauma odigrala dvadeset ili trideset godina pre sadašnjeg trenutka ona ima isti uticaj na nas.

Kako je moguće da i posle tako dugo perioda trauma utiče na nas sada i ovde? Razlog za to je što je trauma upisana u telu, odnosno u memoriji koja podrazumeva neke telesne reakcije koje se aktiviraju u traumi.

I tako budemo hiperpobuđeni, preplavljeni emocijama, ragujemo preterano burno na naizgled beznačajne situacije ili se disociramo to jest pobegnemo od sebe i problema ili se samo parališemo bez mogućnosti da reagujemo. Jer su to naši stilovi preživljavanja i obrasci koje smo naučili još u detinjstvu kako bi se zaštitili od povređivanja.

Naša prošlost traži da bude isceljena, reparirana i prihvaćena.

Ako vas zanima ova i druge teme ličnog razvoja zapratite nas na instagram stranici Life Balance Ovde gde kreiramo sadržaj kroz postove, lajvove i storije.

Ako imate neki komentar na ovu temu, pišite nam ispod, radujemo se vašem mišljenju.

 

Ostavi komentar

Korpa