Kako prevazići traumu

Traumu iz detinjstva kreira otisak na naš sistem. Isto važi i za način funkconisanja u životu. Kao i proživljavanja života misleći da je “NORMALNO” da uvek privlačimo slične partnere. Ili da nam se veze završavaju na isti način. Zapravo ponavljaju nam se životne situacije. A mi toga nismo svesni, nismo svesni šta je u stvari pozadina.

Traumu treba shvatiti kao poziv za buđenje. Dođe u vidu:

⇒Bolesti

Razvoda

⇒Preljube

Smrti bliske osobe

⇒Šok traume

I onda shvatimo da nije sve baš tako “NORMALNO”. Samo nam se tako činilo. I onda se okrećemo radu na sebi u vidu knjiga samopomoći. Ili kopanja po netu. Zatim posećivanju radionica. A samo najsvesniji ili najhrabriji odlaze na psihoterapiju.
Suština je da kroz rad na sebi dotaknemo ljutnju, bes i tugu. I što je najvažnije da to izbacimo iz sebe. Jer smo tek onda spremni da oprostimo onima koji su nas povredili najčešće nesvesni da to čine.

Kroz konekciju sa drugim ljudskim bićem, bilo da je to partner, terapeut ili grupa koja nam drži prostor dolazi do namirenja i isceljenja.

U ovom kompleksnom procesu koji je dugotrajan (I sama sam ga prošla i zato ne verujem u brza rešenja u vidu jedne radionice, jedne terapije ili online grupne meditacije. To može samo da pokrene retraumatizaciju, a da nikog nema da nas sastavi kada se “raspadnemo”) može nam pomoći:

⇒Integralna telesno orijentisana psihoterapija

⇒Somatic experiencing

⇒Rad sa unutrašnjim detetom

⇒Rad na senkama

⇒Meditacija

⇒Vežbe disanja

Nije lako usuduiti se da duboko zaroniš u sebe, Jer dotakneš stvari koje ti se neće dopasti! Ali veruj mi druga strana je puna ljubavi, uživanja, sigurnosti, povezanosti, zahvalnosti…

Ako osećaš potrebu za svakodnevnim podsećanjem kako raditi na sebi, kako steći uvide i okupati se u mudrostima i znanju… ako želiš da pojačaš zvuk zova pobede i vidiš napredniju verziju sebe, zaprati nas na instragram stranici Life Balance Ovde.

Pišite nam ispod svoje komentare, zanimaju nas vaša iskustva i razmišljanja.

Ostavi komentar

Korpa