Prokrastinacija – odlaganje obaveza

Prokrastinacija ili odlaganje obaveza je navika odlaganja važnog zadatka, obično se fokusirajući na manje hitne, prijatnije i lakše aktivnosti. Kao što je na primer gledanje filma ili serije, raznih video snimaka na YouTube-u ili slušanje muzike. Razlikuje se od lenjosti, koja je nespremnost da se deluje.

Prokrastinacija ili može se nazvati i odugovlačenjem, je duboko usađen obrazac ponašanja, što znači da ga verovatno ne možemo prekinuti preko noći. Ali što više jačate prokrastinaciju odnosno što joj više podležete, to će rezultati biti pogubniji.

Prvi koraci ka prevazilaženju odugovlačenja (odlaganje obaveza)

⇒ Prepoznamo da to radimo

Identifikujemo razloge za svoje ponašanje

⇒ Koristimo odgovarajuće strategije za prevazilaženje

Ako moraš da progutaš žabu, nemoj mnogo da je gledaš – progutaj je odmah. A ako moraš da progutaš nekoliko žaba, najveću progutaj prvu. To je citat jednog Inijanskog mudraca. Poruka je da je najbolje poći od najtežih zadataka i da je nabolje ujutru se fokusirati na zadatke koji iziskuju najviše napora. Takođe znači da ne čekaš da problem dođe do tebe već da budeš proaktivna.

Navike prestaju da budu navike samo ako izbegavamo da ih praktikujemo. Kako da se otrgnemo kandžama odlaganja obaveza?

⇒ Za početak prestani da sebe kritikuješ za ono što nisi uradila

Nemaš ništa od osećaja krivice

⇒ Napravi to-do listu

U okviru liste krupnije zadatke podeli na manje (dečiji koraci)

⇒ Minimiziraj sve ono što nam odvlači pažnju (razne notifikacije na telefonu, pretraživanje po internetu, poruke, društvene mreže)

Još jedan dobar savet je prebaciti fokus na ono što treba da uradimo, a ne na izbegavanje te akcije. Na taj način osvešćujemo samosabotažu kroz unutrašnji dijalog.

Za kraj, odredi rokove i merljive ciljeve koji su u okviru tvoje kontrole. Šta onda? Prelaziš odmah na sledeći cilj/zadatak? Oooo ne. Nagradi sebe! Pre upuštanja u avanturu obećaj sebi neku nagradu na kraju puta ili na kraju neke važne etape.

Ako i ti imaš problema sa odugovlačenjem zakaži konsultaciju da kroz transformativni koučing integralnog ličnog razvoja zajedno to prevaziđemo. Ako želiš svakodnevne podsetnike da ostaneš istrajna na putu ličnog razvoja, zaprati nas na instagramu Life Balance ovde.

Ostavi komentar

Korpa