Prva čakra

Šta su čakre? Čakre su energetski centri i nalaze se u eteričnom telu. One transformišu životnu energiju i balansiraju naš um, telo i duh. Prva čakra je tema današnjeg članka.

Postoji 7 glavnih čakri. Rasporedjene su od korena kičme do vrha glave. Svaka ima svoju frekvenciju i boju. U formi su diska ili levka. Širim delom okrenute su prema prednjoj strani tela. A užim prema zadnjoj.

Postoje 3 donje – korenska, sakralna čakra, čakra solarnog pleksusa. I 3 gornje čakre – grlena, čeona i krunska. Tu je srčana čakra kao balans između donjih i gornjih. Pored glavnih čakri postoje one koje se nalaze na prstima na dlanovima.

Karakteristike:

♦ Ime: Muladhara
Element: Zemlja
♦ Lokacija: u korenu kičme
Boja: crvena
♦ Identite: Fizički
Povezana je sa: nadbubrežnom žlezdom
♦ Organi: debelo crevo, polni organi, kukovi, anus, karlica, noge
Funkcija: stabilnost, sigurnost, manifestacija, mogućnost preživljavanja, fizička vitalnost, uzemljenje, osnovne potrebe, fizička i materijalna sigurnost
♦ Temeljno pravo: Pravo na postojanje
Razvojni period: od 2. tromesečja trudnoće do 12 meseci života
♦ Razrajući virusni program: Strah
Čulo: Miris
♦ Orijetisana je na: samoodrživost, preživljavanje, opstanak
Zdrava 1. čakra: dobro zdravlje, uzemljenost, poverenje u svet, sposobnost opuštanna i prepuštanja
♦ Zatvorena: nepovezanost s telom, bojažljivost, anksioznost
Pretrpana: tromost, lenjost, pohlela, rigidnost
♦ Povrede i traume: Traumatičan porođaj, neprihvatanje deteta, nedostatak fizičog kontakta sa majkom, zalostavljanje, bolest

Prva čakra je energija koja ide kroz noge, preko stopala, u zemlju

Preko desete čakre nas povezuje sa jezgrom Zemlje. Jezgro Zemlje je sedište vitalne energije. Nju preko prve čakre unosimo u naše telo. Ali ako je prva čakra u disbalansu, energija se zablokira upravo u kolenima, nogama, preponama. Možete osećati kao da ne možete hodati po Zemlji. Ili da ste se „sledili ili ukopali“. Ili da ne osećate tlo pod nogama. Možda su Vam stopala stalno hladna.

Sve to ukazuje da je prisutan disbalans prve čakre. A negde u dubini postoje imaginarni strahovi. Imaginarni strahovi su strahovi koji mogu biti i genetski prenosivi. Ali koje možete prevazići i pretvoriti u pokretačku energiju. Onu energiju koja vam pre svega daje mir, sigurnost u sebe. Iz nje možete da krenete „napred“ i ostvarite što zaista želite.

Ako nalazite ovu temu zanimljivom i želite više da znate o čakrama pratite nas na instagram stranici Life Balance Ovde.

Ostavi komentar

Korpa