Rad na senkama

Rad na senkama oslobađa. “Dok nesvesno ne osvestiš, ono će upravljati tvojim životom i nazivaćeš to sudbinom.“ – Karl Jung

Šta je uopšte senka? Ona je neprihvaćeni deo sebe. Tog dela sebe smo se morali odreći. Mi njega nismo svesni (Missing self). Neprihvaćene i nepodržane (zabranjene, posramljene, ismejane, sankcionisane) autentične delove sebe morali smo nesvesno potisnuti (potisnuto ja – senka). I obično taj deo sebe projektujemo spolja.

Ponašanje koje najviše osuđujemo kod drugih često je upravo ono što negiramo u svojoj ličnosti. Kada upoznamo neku osobu i ona nam je „antipatična“, to je znak da ono što nam se kod nje ne sviđa, potiskujemo kod sebe. To je odbrambeni mehanizam našeg ega. Poenta je da zadrži sliku našeg lažnog, dobrog sebe. Istina je da svi imamo u sebi i ljubomoru i bes i narcizam i sebičnost i zavist.

Rad na senkama ljulja limitirajuća uverenja kao što su:

👉Nisam dovoljno dobra
👉Niko me ne voli
👉Nisam dovoljno pametna
👉Ne vredim

Jung je verovao da kada bi umesto rada na senkama, ih potiskivali – one bi dovele do raznih oblika zavisnosti, niskog samopoštovanja, osećanja bezvrednosti, mentalnih, pa čak i hroničnih bolesti. Senke nas često sprečavaju da dobijemo ono što želimo u životu.

„Naš bol je tu samo da nas uči, a ne da u njemu živimo.“

Kako možemo uneti malo svetlosti u tamu? ✨

Putovanje u našu tamu za nas ima veliki potencijal. To je neophodno ako želimo da rastemo i živimo život u unutrašnjem miru. Rad na senkama će nam doneti novi pogled na naše odnose i omogućiće nam da vidimo okidače kao priliku za rast. 🤗♥️🙏

Rad na senkama je rad duše, jer jedan od najvećih strahova je suočavanje sa samim sobom ali moć koju nosimo u sebi može biti veća nego što mislimo!

Ako želite da ostanete na putu samospoznaje i rada na senkama, zapratite nas na instagram stranici Life Balance Ovde. Čujemo se i vidimo!

Ostavi komentar

Korpa